Manuele lymfedrainage

Een zachte massagetechniek om vocht en bloeduitstortingen te verplaatsen naar de lymfeknopen.

Lymfepress (IPC)

Met behulp van mechanische druk het vocht verplaatsen en druk en pijn verminderen.

Tapen

Met behulp van de bekende gekleurde medische tape het vocht afvoeren richting de lymfeknopen.

Bandageren en compressie

Voor langere termijn oplossingen kan eerst gebandageerd worden en daarna een compressiehulpmiddel op maat gemaakt worden.

Sporten en bewegen

Sporten in kleine groepjes van 2 of 3 patiënten in de sportschool onder mijn begeleiding.

 

Er zijn verschillende behandelmethodes bij oedeemvorming. Welke ingezet wordt verschilt per situatie., maar het begint altijd met het meten van de omvang van het oedeem zodat de afname bijgehouden kan worden. In de praktijk zal vaak een combinatie van technieken gebruikt worden afhankelijk van de klacht en de voortgang tijdens de therapie.

MLD- Manuele lymfedrainage

Wat is het?
Manuele lymfedrainage betekent letterlijk: “Manueel = met de handen” en “Drainage = draineren/afvoeren” van overtollig vocht.

Manuele lymfedrainage is een specialistische massagetechniek waarbij de therapeut met specifieke handgrepen de beweeglijkheid van het lymfvatenstelsel activeert en stimuleert. Door zachte, ritmisch pompende bewegingen in het oedeemgebied neemt de afvoer van lymfevocht via de lymfevaten toe.
Door manuele lymfedrainage kunnen de beschadigde of inactieve lymfebanen in uw lichaam weer geactiveerd worden.

Wanneer gebruik je het?
MLD wordt gebruikt voor de afvoer van te veel vocht en bij bloeduitstortingen. Je kunt het daarom voor veel klachten inzetten. Bijvoorbeeld als een lichaamsdeel veel vocht vasthoudt na een operatie zoals bij een nieuwe knie of heup , maar ook bij grote bloeduitstortingen na een val of een operatie. 
De afvoer van vocht en bloed wordt versneld en daarmee het herstel bevorderd.

Uiteraard wordt MLD ook ingezet bij oncologische klachten. Hierbij is soms een omleiding van het vocht nodig omdat klieren niet meer werken of niet meer aanwezig zijn. Vaak zal de therapie bij oncologie een combinatie zijn waarbij wordt begonnen met MLD en tapen/zwachtelen. Wanneer een langere termijn oplossing nodig is kunnen compressiehulpmiddelen ingezet worden.

Lymfepress (IPC)

De lymfepress bestaat uit verschillende manchetten die om het lijf aangebracht kunnen worden, bijvoorbeeld een mouw of een broekspijp. Deze manchetten zijn opgedeeld in kamers die om en om opgeblazen worden waardoor druk op het lichaamsdeel wordt gegeven.
Iedere kamer in het manchet is afzonderlijk verbonden met de compressiepomp. Hierdoor kan de pomp iedere individuele kamer vullen met lucht en ook weer afzonderlijk leeg laten lopen. Door de luchtkamers afwisselend met lucht te vullen en leeg te laten lopen ontstaat er een pompbeweging. Deze pompbeweging zorgt er als het ware voor dat de lymfevaten worden gemasseerd. Het lymfevocht wordt op deze manier afgevoerd van een plek in het lichaam waar het lymfestelsel niet goed functioneert naar een deel van het lichaam waar het lymfestelsel wél goed functioneert.

Patiënten ervaren niet alleen dat het lymfevocht afgevoerd wordt maar ervaren ook minder pijn en drukgevoel in de huid.

Tapen

Bij tapen wordt gebruikt gemaakt van de bekende (gekleurde) medische tape. Door de tape in stroken aan te brengen vanuit een gekozen afvoergebied naar de vochtophoping wordt de afvoer 24 uur per dag gestimuleerd. Doordat de tape op de huis kan blijven zitten voor meerdere dagen is er dus een lange werktijd.

Bandageren en compressiehulpmiddelen

In de beginfase van de behandeling worden bandages gebruikt. Deze geven druk op het oedeem en zorgen voor afvoer naar de lymfeklieren. Het is heel belangrijk dat de bandage door een professionele oedeemtherapeut wordt aangebracht omdat alleen deze de goede kennis heeft van de aandoening. De bandage zal 2 of 3 keer per week opnieuw aangelegd worden zodat deze weer optimaal werkt. In sommige situaties is het mogelijk dat de patiënt zelf leert te bandageren. 

 

Als de lymfeophoping voldoende afgenomen is wordt overgegaan op een op maat gemaakte kous. In samenwerking met gespecialiseerde collega’s wordt de kous aangemeten. De ontwikkelingen staan niet stil, de kousen zijn niet meer standaard huidskleur en er zijn ook steeds meer andere mogelijkheden. Ik vertel je er graag meer over.

 

 

Sporten en bewegen

Bewegen is heel belangrijk bij oedeem, ongeacht welke vorm van oedeem. Door bewegen wordt de spierpomp geactiveerd en deze heeft een directe invloed op het afvoer van vocht via het lymfestelstel.

Ik leer je graag welke oefeningen goed zijn om te doen.

Om het leuk te maken en een stok achter de deur te hebben kun je bij mij 1 of 2 keer in de week komen sporten in een groepje van maximaal 3 mensen met oedeem komen sporten. Dit doen we in de sportschool op professionele apparatuur en met allerlei leuke attributen.

Gezellig samen met steeds wisselende oefeningen.

Dit valt onder medisch fitness en kan met de juiste verwijzing vergoed worden door de zorgverzekering.